Het opvoeden van een nieuwe kleine pup

Het opvoeden van een nieuwe kleine pup

Wist je dat 65% van de persoonlijkheid van een puppy wordt bepaald door zijn omgeving? Puppy’s moeten leren omgaan met alles wat er om hen heen gebeurt. Zoals je wellicht al op tarool.com hebt gelezen, wordt dit ook wel socialisatie genoemd: wennen aan alles wat het leven je brengt. Het is een belangrijke taak voor zowel de fokker als de eigenaar om dit goed te doen. De wereld van puppy’s groeit en groeit: de eerste weken worden in het nest doorgebracht, en op dit moment zijn ze vaak nog vrijwel doof en blind. Na een tijdje gaan de honden de omgeving steeds meer ontdekken en verkennen. Tot ongeveer twaalf weken oud zijn puppy’s bijzonder nieuwsgierig en zeer open voor nieuwe indrukken.

Introduceer ze aan alle nieuwe dingen

De truc is om na het kleindje hondjes herplaatsen  je puppy op een zo positief mogelijke manier kennis te laten maken met alles waar hij mee te maken krijgt. Denk hierbij dus aan andere mensen, kinderen, andere honden van groot tot klein en van zwart tot wit, een brommer die voorbij komt, een luide stofzuiger, en ga zo maar door. Dit hoort er namelijk allemaal bij in hun nieuwe leven. Het is belangrijk dat al deze introducties rustig en bedachtzaam plaatsvinden, omdat de pup niet te veel informatie tegelijkertijd kan onthouden. Wees dus vooral geduldig met je nieuwe pup!

De wereld op z’n kop: andere emoties

Vanaf ongeveer twaalf weken tot zes maanden komt de pup in een fase die gekenmerkt wordt door een zekere bescheidenheid. Stond de pup voorheen open voor nieuwe kennissen en ervaringen, dan kan hij nu spontaan minder open en enthousiast reageren. Een puppy kan ineens heel dingen erg eng vinden waar hij eerst helemaal niet bang voor was, zoals een kattenbak. Het is jouw taak om je hond goed te blijven trainen, zodat hij positieve ervaringen blijft hebben. Een goede hondenschool kan je hierbij helpen. Neem dus vooral een extra aantal scheppen koffie, want bij deze fase dien je scherp te blijven!

Blijf volhouden, ook tijdens de pubertijd

Tussen zes en twaalf maanden kan een lieve en knuffelige puppy veranderen in een rebelse tiener die alles doet behalve luisteren. Dit komt vooral door hormonen die op deze leeftijd een piek bereiken. Op dit moment is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Geef dus vooral niet op, maar blijf je jonge puppy de begeleiding en hulp geven die hij nu zeker nodig heeft. Blijf de pup opvoeden. Als je deze periode goed doorkomt, wordt je puppy een geweldige hond, en heb je hier later onwijs veel profijt van!

Een goed rolmodel is het halve werk

Honden kijken veel naar elkaar, en doen elkaar dus ook regelmatig na. Dit geldt voor alle goede dingen, maar ook zeker voor het ongewenste gedrag! Puppy’s maken vaak ruzie met hun partner. Een puppy leert veel van een volwassen hond die een rolmodel is. Jullie voeden dus bijna samen een puppy op! Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je hond een wijze en goed opgevoed dier wordt.

Wist je dat 65% van de persoonlijkheid van een puppy wordt bepaald door zijn omgeving? Puppy’s moeten leren omgaan met alles wat er om hen heen gebeurt. Zoals je wellicht al op tarool.com hebt gelezen, wordt dit ook wel socialisatie genoemd: wennen aan alles wat het leven je brengt. Het is een belangrijke taak voor…